大明宫综合体项目 DMG Mixed-use

大明宫综合体项目, 作为大明宫遗址公园及大明宫桥周边地块城市再开发的标志性最高塔群,将崭新的都市生活融入历史周边,创造出多层次的城市景象。

With the re-opening of DMG historic park and the urban development to its surrounding area, DMG mixed – use project serves as the highest signature landmark merging new city life into historic neighborhood, to create a multi-layered cityscape.

项目基地位于西安东北二坏大明宫桥的北侧,西高东低。西侧比邻居住用地,北侧比邻学校用地,场地内在建南北走向市政地铁。业主拟在该地块内兴建包含3座超高塔在内的集购物中心,精品酒店与企业办公多功能一体化的城市商业综合体项目。

对于这样一个紧贴当地社区200×200米的商业用地上, 如何通过独具特色的空间组织形式,处理好场地内外长期访客, 临时访客与常驻民的关系;如何延展商业界面梳理日常流量的同时,获取更多的意外流量; 如何充分发掘场地内在的能量场并将其与商业流线巧妙结合,提升商务单元的租赁体验与整体形象;是我们在拿到日照分析可建最大体量后首先带入的设计问题。

Located at the north side of Daming Palace bridge of Northeast second ring road in Xi’an, the site raises its level from east to west. Siting east to the local residential community, and south to an educational parcel, the site shares direct connect to the civic subway station, where the client intended to develop a commercial mixed-use project integrating shopping mall, boutique hotel and corporate offices, including three high-rise towers.  

For such a 200m by 200m commercial land that is close to the local community, how to deal with the relationship between long-term, temporary visitors and local residents through its spatial organization; how to establish commercial flows of from regular and irregular expectation through extended commercial interface; and how to fully explore the unique energy field of the venue and emphasis it with the force of commercial, to enhance the rental experience and overall image in the city; is the first questions brought in after the maximum buildable volume was received after built in sun-shadow analysis.

conceptual mass _ top view

空间组织概念

场地内外部空间组织概念取意自中国古代民间的传统习俗曲水流觞 qǔ shuǐ liú shāng。夏历的三月上巳日人们举行祓禊(fuxi) 仪式之后,大家坐在河渠两旁,在上流放置酒杯,酒杯顺流而下,停在谁的面前,谁取杯饮酒,意为除去灾祸不吉。流动的空间组织不仅提供娱乐小憩的场所感,更体现了古时文人墨客以学会友之时均质而开放的公共空间形式。这一空间意向延续至今, 伴随着人们生活方式的转变呈现新的景象。

Spatial organization concept

Design inspiration of the spatial concept comes from a local culture from ancient Chinese customs of qǔ shuǐ liú shāng, which could be traced back from the Western Zhou Dynasty, when Fuxi ceremony was held on every shàng sì Day in early March. Everyone joining the event sat on both sides of the river channel after the ritual, enjoying random cups of wine that were placed and went down from upper stream for their best wishes. The sense of space evokes the need of a fluid transition between places providing formal gathering to leisure entertainment, to create a public space that can be equal shared and open to all. A new vision arises with evolved living styles in time and space, but with a kind intention from ancient to now.

conceptual mass _ aerial view

01. 低区 – 延展商业界面

Y型商街的引入,界定着除比邻城市主街外的内生型商业界面。自下而上汇集着来自场所内地铁站点,周边社区,空中餐饮与娱乐设施的多方位立体式商业流线。口袋空间有效区分场地内业态等级的同时,舒缓着周边社区居民对于城市公共空间需求的压力。意外的遇见在这里成为可能。

02. 中区 – 围绕过渡空间展开的流动景象

简洁的空中流线串联起驻留各角的点式高塔,商务休闲与商业餐饮与娱乐活动。水平错动的裙房体量增加了空中活动选择的多样性,也增强了流动景象的层次感。取代外向型视野的不确定性,由空中流线串联起的灰空间将围绕垂直中庭与Y型商街依次展开,控制人的停留生产内向型景象 。内外相宜的空中流线的营造进一步提升了来访体验与裙房高区的商业价值。

03. 高区-  塔楼形象与双区落客

商业裙房加点式高塔的典型城市综合体开发项目中,高塔承载了日常通勤的稳定流量并通过垂直叠加的方式将其缓存在了高区。双区落客的概念引入为车行与人行流线提供了更贴合用户需求的过渡空间,即对外便捷高效的车行平台与对内静谧开敞的办公庭院。超高塔楼整体形象与空间组织概念结合,在满足办公空间需求与可持续性设计造型原则前提下,为当地的城市景象注入一抹独特的灵动与开放视野。

01. Low Zone – Extended Business Interface

The introduction of a Y- shaped void on site defines an endogenous commercial interface extended from the major shopfronts facing the city street, which gathers multi-directional flows coming from the subway station, surrounding communities, F&B and entertainment facilities three – dimensionally. The pocket transition space is served to smooth the pressure of compact public activity space in this dense city development within the block, also to provide an effective infills of varied programs on site. Unexpected meeting and encounters can be possible here.

02. Mid-zone – flows around the transitional space

The sky stream line provides a succinct flow connection in between the corner point towers and various business leisure, F&B and entertainment facilities. Horizontal shifting of the podium volume increases the sky terrace area for multiple choices of activities, which adds the texture of layering around the pocket void. Instead of providing limited access to external street view at the sky terrace, more design emphasis is distributed to the view corridors along grey spaces around the Y- shaped internal street and vertical atrium. The creation of environmental friendly sky flow further enhances the visiting experience to the podium top, where commercial value can be increased.

03. High District – Tower Image and Double Zone Drop-off

As in typical mode of urban mixed-use development, the tower carries the steady flow of daily commutes and caches it in the high zone by vertical stacking. The concept of double zone drop-off provides a further transition for both vehicle and pedestrian flows inside out, namely a convenient drop-off platform at the tower entrance and a tranquil but open courtyard to the tower lobby. The image of high-rise tower integrates with the overall spatial concept, while on the premise of satisfying the need of office space and the principle of sustainable design, which emergence creates a unique agility and open vision to the cityscape.

conceptual mass _ aerial view

PROJECT INFORMATION

LOCATION: Xi’an, China

CLIENT: Confidential

DESIGN TEAM: Xia Su (Chief Designer), Xiaoyin Wu, Daniel Wong

PROJECT TYPE: Mixed-Use, Office, Retail

PROJECT STATUS: Competition, Concept design

SIZE: 525,000 m2 / 5,651,000 ft2

Year: 2018